"Rýchla večera z ničoho" znamená pripraviť chutné jedlo s minimálnym množstvom ingrediencií, často využitím toho, čo máte práve k dispozícii v kuchyni. Ide o kreatívne varenie, kde využívate základné suroviny a zvyšky, aby ste rýchlo a jednoducho pripravili večeru bez potreby ísť do obchodu alebo nasledovať zložitý recept. Skôr než si niečo objednáte, skúste niektoré z nasledujúcich nápadov.
1. Pripravte si plnené pečené zemiaky v šupke.
Môžete pridať syr, šunku, slaninu, alebo jednoduchý dressing napr. z pesta. Ak nemáte doma ani tieto ingrediencie, upečte zemiaky na 200°C na 40 min, s maslom ako v detstve, tie nikdy nesklamú :) A pokiaľ už nemáte doma ani zemiaky, nemáte už asi naozaj nič a treba ísť na nákup :D
2. Čo tak večera z tortilly ?
Z tortilly sa dá veľmi ľahko a rýchlo pripraviť chutná večera. Rovno aj dve!
Ingrediencie:
- Tortilla
- Strúhaný syr
- Plnky podľa chuti – šunka, kuracie mäso, kukurica, fazuľa, zelenina podľa chuti, čokoľvek, čo vás napadne
Postup:
- Na polovicu tortilly nasypte syr a plnku podľa chuti
- Tortillu zavrite a opekajte na panvici z oboch strán pár minút
- Podávajte ihneď.
Na tortille s roztopeným syrom si pochutná každý! Môžete do nej pridať kukuricu, fazuľu, šunku, šalát alebo akúkoľvek zeleninu, dokonca aj konzervovaný tuniak a majonézu. Hotová je za pár minút a dá sa nekonečne variovať.
3. Jednoduché zapečené cestoviny
Ingrediencie:
- 300 g cestovín
- 2 šálky strúhaného syra
- 2 šálky paradajkovej omáčky (môže byť domáca alebo z konzervy)
- 1 šálka smotany na varenie
- 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na drobno
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Môžete pridať aj ďalšiu ingredienciu ako šunku, slaninu, kukuricu, alebo bylinky.
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Sceďte ich a odložte bokom.
- Pripravte omáčku: Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a smažte do zlatista. Pridajte mäso (šunku, slaninu), ak používate a chvíľu restujte. Pridajte paradajkovú omáčku a smotanu na varenie, dochuťte soľou a čiernym korením. Varte na miernom ohni 5-10 minút.
- Vo veľkej miske zmiešajte uvarené cestoviny s pripravenou omáčkou a polovicu strúhaného syra.
- Vložte do zapekacej misy, posypte zvyšným syrom a vložíme do trúby na cca 15-20 minút.
- Dobrú chuť!
Alebo - Ak máte cestoviny, máte všetko.
Stačí len pár ďalších surovín a môžete vytvoriť nekonečné množstvo jedál, od jednoduchých cestovín s olivovým olejom a cesnakom, cez tradičné špagety s paradajkovou omáčkou, až po komplikovanejšie lasagne či cestovinové šaláty. Cestoviny sú základom mnohých obľúbených receptov a dajú sa ľahko prispôsobiť vašim chutiam a dostupným ingredienciám.
Tento vynikajúci recept určite stojí za vyskúšanie.
4. Máte chuť na pizzu ? Čo tak použiť tortillu ?
Pizza z tortilly je rýchla a jednoduchá alternatíva k tradičnej pizzi.
Položte tortillu na plech na pečenie a rovnomerne na ňu rozotrite paradajkovú omáčku, prípadne kečup a posypte pizza korením, prípadne oreganom a bazalkou. Na omáčku nasypte strúhaný syr a rozložte prílohy podľa vášho výberu (šunka, kukurica, hríby, atď.) Tortillu pečte v predhriatej rúre približne 10-15 minút, alebo kým syr nie je roztopený a okraje tortilly chrumkavé. Vyberte pizzu z rúry, nechajte ju chvíľu vychladnúť a potom ju nakrájajte na kúsky. Dobrú chuť!